Kosttillskott

Antioxidanter

Att äta frukt, grönsaker och bär får du i dig flavonoider, som är en sorts naturliga ämnen, vilka har funktion i kroppen att verka som antioxidanter.

Den huvudsakliga källan till antocyaniner är blåbär och jordgubbar.

Genom att dricka te och äta äpplen får man i sig flavan-3-oler och deras polymerer. Apelsinjuice samt apelsiner anses vara de viktigaste källorna till flavanon och flavones, och te och lök var viktigaste källorna för att få tillräckligt med flavonoler.

Att ha en färgstark kombination på tallriken vad det gäller frukt och grönt ger en rejäl portion antioxidanter. Att variera med många olika färger gör att du får i dig fler antioxidanter eftersom färgen på grönsaken eller frukten visar vägen.

Det kan inte sägas tillräckligt många gånger att variationen är A och O när det gäller att äta frukt och grönt.

För att maximera näringsintaget bör du äta något från varje färg varje dag, och om möjligt ska du helst välja ekologiskt och närodlat.

Den gröna färgen är laddad med fytokemikalier som är kända för att förebygga cancer.Lutein och zeaxanthin har samma effekt och de hjälper dessutom till att bevara synen.

Exempel på dessa är kronärtskocka, sparris, avokado, broccoli, kiwi och sallad.

Den gula färgen är bra för huden och hyn, och innehåller gott om C-vitamin som dessutom ger ett gott skydd mot fria radikaler. Päron, ananas och citrusfrukter passar bra in här. Livsmedel som är naturligt orangefärgade är morötter, aprikos och persika. De innehåller betakaroten, vilket förutom att de ger din hud ett naturligt solskydd och färg, även ger immunförsvaret en skjuts i rätt riktning. Funktionen som betakaroten har är att bekämpa fria radikaler och motverka förtidigt åldrande.

Druvor,blåbär och rödkål skyddar mot fria radikaler och har ett skydd mot åldrande.

Röda bär är rika på flavonoider, så ät gärna paprika, jordgubbar och tomater.