Kosttillskott

Kolhydrater

Ett gemensamt namn för stärkelse, kostfibrer och olika sockerarter är kolhydrater. De är vår viktigaste källa till energi, och speciellt till hjärnan, som behöver ungefär 100 gram om dygnet för att fungera optimalt.

Anledningen till att vi behöver kolhydrater är att de behövs som energi till cellerna, och eftersom kroppen är så finurligt uppbyggd kan vi spara kolhydrater som reserv i kroppen. Levern fungerar som reservlager för ren glukos, och musklerna tar hand om glykogenet.

​Det är viktigt att välja rätt kolhydrater, och fullkornsvarianter är att föredra. Fiberrik mat är grönsaker, frukt och baljväxter som dessutom har en skyddande effekt när det gäller olika välfärdssjukdomar som hjärta-kärl, cancer och diabetes.

Läsk, godis , glas och kakor klassas som tomma kalorier eller kolhydrater om du så vill. De ger minimalt med näring, och lurar kroppen att pumpa ut insulin i kroppen. Man blir mätt utan att ha fått i sig tillräckligt med nyttigheter.

Fullkornsmjöl är bättre än vanligt vitt mjöl och innehåller mer vitaminer och mineraler.

45-60% av ditt dagliga intag kan bestå av kolhydrater. Äter du 2000 kalorier är det alltså lagom med 250-300 g kolhydrater. Socker går det alldeles utmärkt att utesluta, och vill man ha det sötare är honung ett bra alternativ.