Olika kostmetoder

Raw food

Raw food (Råkost/Levande föda)

En vegetarisk kostmetod som blivit väldigt omtalad under senare tid är raw food. Det innebär att man äter mat som inte är tillagad. Den sak helst vara ekologisk, naturlig, ej upphettad eller på något annat sätt processad. Denna typ av diet kommer från USA där den kallas functional food.

Raw food är en vegetarisk kostmetod, där kost med mest näring förespråkas, så kallad functional food. Raw food är väldigt populär bland kändisar då den sägs vara bra för kropp, hud, hy och hår och sinne.

​Det som är bra med raw food är att den är svagt basisk tack vare alla grönsaker och i dagens samhälle då många kroppar är försurade så är det jättebra. Förutom att den är svagt basisk så anses den ha en renande effekt på kroppen, vilket innebär att den rensar bort gifter ur kroppen.

Behöver du gå ner i vikt är denna kost fenomenal om man samtidigt minskar ner på kolhydraterna.

Att denna kost dessutom fungerar som cellförnyare och dessutom stimulerar ämnesomsättningen gör inte saken sämre. Den anses också vara bra för mag och tarmbesvär och stabiliserar även blodsockret.

När man lagar raw food använder man mat som grönsaker, frukt och bär, nötter och frön, alger, svampar och örter.Grönsakerna fermenteras med fördel då den fungerar bra som probiotika.

Eftersom groddar och skott av olika slag är väldigt näringsrikt äter man de också. Klorofyllen i de gröna bladgrönsakerna fungerar som detox. Har du tänkt börja laga raw food är en matberedare ett måste i köket, samt en del andra maskiner som underlättar tillverningen.

Det positiva med denna kost är att den är väldigt nyttig och näringsrik, samt fullmatad med antioxidanter.

​Det negativa med dieten är att den kan var krånglig med speciella livsmedel som kan vara svåra att få tag på recept som är enkla och går snabbt.

En annan negativ sak är att de är rädda för vissa livsmedel som vi andra anser vara väldigt näringsrika, typ baljväxter , spannmål och alla animaliska livsmedel.

Smoothies är väldigt populära , vilket gör det lite svårt på vinterhalvåret då tillgången på färska ekologiska, närodlade varor inte är jättebra. Hur mycket näring de egentligen innehåller en dag i januari kan man ju diskutera. Även hur stabiliserande de faktiskt är för blodsockret kan också funderas på.