Olika kostmetoder

Medelhavs-kost

Att äta enligt ”dieten”medelhavs-kost innebär en fördelning av fett 35%, protein 25% och kolhydrater 40%. Det ska vara mycket fisk och skaldjur, gröna bladgrönsaker och grönsaker över lag ska ingå. Det ska vara fullkornsprodukter och det går bra att äta bröd. När det kommer till oljor är det främst olivolja och rapsolja som är godkänt. Lägg till baljväxter i form av bönor och ärtor, samt nötter och potatis. Du ska undvika mörkt kött, ägg och alla mjölkprodukter.

Det som är positivt med denna ”dieten ä” är att den är full med antioxidanter, vilket är väldigt bra för kroppen. Fettsyrorna är enkelomättade vilket är bra och dessutom får du i dig rikligt med den fleromättade fettsyran Omega-3 tack vara all fisk och alla skaldjur. Kolhydraterna kommer från frukt, grönsaker och spannmål, och är ett ganska måttligt intag. Det här sättet att äta har visat sig extra bra mot ledgångsreumatism och hjärt och kärlsjukdomar. Även cancersjukdomar har Viasat sig vara lägre hos anhängare av medelhavs-kost. Tack var det måttliga intaget av snabba kolhydrater är det även en gynnsam kost för diabetiker.

Några negativa synpunkter mot denna kost har inte direkt hittats, då den innehåller enbart nyttiga ingredienser som fisk, skaldjur, grönsaker och frukt. Även oliver är välkommet i denna diet.

Att denna kost har ett stort intag av nyttiga fetter och en bra balans mellan omega 3 och omega 6 är viktig enligt senaste forskningen.

Varianten kretensisk medelhavs-kost är en variant från främst Kreta och Grekland, och den har visat sig vara väldigt bra.