Olika kostmetoder

GI-kost

GI-kost står för kost som bygger på glykemiskt Index. Fördelningen fett 30%, protein 20-30% och kolhydrater 40-50%, där kolhydraterna ska vara långsamma med lågt GI-värde.

Lågt GI-värde har helkorn, fullkornsbröd med hela korn, ärter, bönor och råris. När det kommer till frukt, bär, pasta och mjölkprodukter är de också godkända livsmedel.

Du ska undvika vitt mjöl, allt godis, socker och sötad juice. Självklart försvinner även läsk, vitt bröd och snabbris. Är det så att måltiden innehåller snabba kolhydrater kan man kompensera detta genom att äta långsamma kolhydrater vid samma måltid, dock lite av varje.

Just det att du får koll på vad du stoppar i dig och att du undviker snabba kolhydrater har haft en gynnsam på diabetiker och fetma då man lär sig att kontrollera sitt intag.

​Det som kan vara lite negativt i denna ”diet” är att man inte tar någon vidare hänsyn till näringsinnehållet utan man fokuserar enbart på snabba respektive långsamma kolhydrater.

​När det gäller frukt får man ha viss koll på de allra sötaste frukterna som banan och vindruvor, som har relativt högt GI. Ha även extra koll på att fullkornsbröd verkligen innehåller fullkorn.